De omgeving

Centraal in de Zuid-Franse regio Occitanië, voorheen Languedoc-Roussillon en Midi-Pyrénées, ligt het departement Tarn, vernoemd naar de gelijknamige rivier. De Tarn geniet van een zacht klimaat dat zowel door de Atlantische Oceaan als door de Middellandse Zee beïnvloed wordt.

De streek is rijk aan natuur, cultuur en historie. De landschappen variëren sterk: van glooiende laagvlaktes tot lieflijk gebergte. Deze grote verscheidenheid aan landschappen, de fraaie natuur, de rijke architectonische en culturele erfenis, de traditionele rijkdommen en een eeuwenoude historie geven de Tarn een gevarieerde couleur locale en een verrassende vakantiebestemming.

De Tarn herbergt, naast een grote verscheidenheid aan landschappen, een spectaculaire natuur, van de bergen van de Monts de Lacaune en de Montagne Noire tot de granietrotsen van Sidobre via de wijngaarden van Gaillac en het lieflijke Pays de Cocagne, ook architecturale trekpleisters zoals les Bastides des Albigeoises. Hier treft u middeleeuwse dorpjes zoals Bruniquel, Puycelsi, Penne, Castelnau de Montmiral, Cordes sur Ciel. Liefhebbers van historie en nog meer plus beaux villages de France kunnen hun hart ophalen met een bezoek aan Lautrec, Ambialet, Lincou, Brousse le Château, St. Iziare, Coupiac en Plaisance. Voor wie dit alles nog niet voldoende vindt, liggen de kastelen, ruïnes en grotten van de Katharen binnen handbereik. Een bezoek aan Carcassonne als middeleeuwse vestingstad, Rodez en zijn gotische kathedraal, Millau en zijn meesterlijke viaduct en niet te vergeten Toulouse met zijn Renaissance stadspaleizen.

Albi, la Rouge

Wat ooit begon als nederzetting in de bronstijd, is nu een van de meest schilderachtige wijken van de stad. Albi heeft de karakteristieke historie van een Zuidwest-Franse stad, met een imposante kathedraal, levendige wijken en stille binnentuinen. Maar het is toch vooral de aanstekelijke mediterrane flair die opvalt in de geboorteplaats van schilder Toulouse-Lautrec. Albi ligt aan de rivier de Tarn en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude centrum van de bisschopsstad rond de imposante Kathedraal Sainte Cécile bestaat uit smalle straatjes, steegjes, winkeltjes en restaurants. Karakteristieke huizen gebouwd met rode baksteen en bruinrode dakpannen maken de mediterrane sfeer compleet en geven de stad de bijnaam van rode stad. Aangebouwd tegen de Kathedraal ligt het Palais de la Berbie, ooit het verblijf van de machtige bisschoppen van Albi. Het paleis herbergt nu het Museum Toulouse-Lautrec, gewijd aan de beroemde schilder die in 1864 in Albi werd geboren. Het volledig gerenoveerde Museum Toulouse-Lautrec mag zich rekenen tot de grote hedendaagse musea van Frankrijk. De tuinen van la Berbie zijn aangelegd in terrasvorm en bieden een prachtig uitzicht op de Tarn en de stad. Een stad waar de typische art de vivre u zeker zal bevallen.

Als u de omgeving goed wilt leren kennen, vindt u in de Tarn een eeuwenoud netwerk van paden met een totale lengte van 3500 kilometer. Zowel de recreatieve als de ervaren wandelaar kan kiezen uit rondwandelingen of meerdaagse tochten. Aan wandelaars en fietsers worden ontelbare, goed gemarkeerde en uitgezette wandelpaden en fietsroutes aangeboden, voor elk niveau een groot aanbod. De meeste kunnen wij u ter beschikking stellen. Een kanotocht over de Tarn mag natuurlijk niet ontbreken. Voor de golfliefhebbers biedt de streek tal van prachtig aangelegde golfbanen.

Les Circuits du Tarn

Om het u gemakkelijk te maken hebben wij zeven “Les Circuits du Tarn” voor u klaarliggen. Deze goed beschreven, gemarkeerde en uitgezette dagtochten variëren in afstand van 70 kilometer tot 175 kilometer. Zij brengen u met de auto of motor kriskras door de Tarn. En laten u elk met een eigen thema kennismaken met alle facetten van wat dit prachtige stuk Frankrijk te bieden heeft.

Traditionele feesten, markten vol kleur en smaak, gastronomische specialiteiten, het aanbod aan culinaire hoogstandjes maken uw verblijf in deze mooie streek compleet en geven u de Joie de Vivre in de meest brede zin van het woord.

Met veel plezier willen wij u kennis laten maken en laten genieten van dit prachtige stukje La Douce France.  

Websites van:

Departement: 
Tarn
Regio: 
Rondleiding Occitanie
Stad: 
Albi